Hiçbir erkek ya da kadın saçlarının dökülmesini istemez fakat birçoğumuz saç dökülmesi probleminden muzdaribiz.
Saç dökülmesi, bir kişinin kendi görünüşü hakkında kendinden emin olamamasını sağlayarak benlik saygısına ve özgüvenine zarar verip içine kapanmasına neden olabilir.
Saç Dökülmesinin Nedenleri
Dermatoloji kuruluşlarının araştırmalarına göre, saç dökülmesinin en yaygın nedeni kalıtsal saç dökülmesi olarak adlandırılan tıbbi durumdur. Erkek tipi saç dökülmesi, kadın tipi saç dökülmesi ve kalıtsal kellik olmak üzere 3 çeşit temel saç dökülmesi tipi vardır.
Duygusal veya fiziksel stres, doğuştan gelen bağışıklık sistemi hastalıkları, yetersiz beslenme, kötü beslenme, sigara içmek, saç şekillendirme ürünlerinin aşırı kullanımı, uygunsuz saç bakımı, tiroid sorunları, anemi, hamilelik, kemoterapi gibi saç dökülmesine katkıda bulunabilecek faktörler vardır.
Saç Dökülmesi Tedavisi
Saç dökülmesini tedavi etmek için ağır kimyasal ürünleri kullanmak yerine, bu sorunla mücadele etmek için bazı doğal yöntemleri ve bitkileri kullanmayı düşünün.
Saç dökülmesinin doğal yollarla tedavisinde kullanılan bitkisel ev ilaçlarını deneyin. Bu yöntemler daha güvenli, daha ucuz ve saç gelişimini uyarmak için mükemmel bir yoldur. Sağlıklı saçlara sahip bir kafaya sahip olmak, kendinizi güvende ve harika hissetmenizi sağlayacaktır.
İşte saç dökülmesi problemiyle savaşmanızda sizin cephenizde yer alacak en başarılı 10 bitki:
Aloe Vera
Aloe vera, saç gelişimini uyarırken saç dökülmesini önleyecek özelliklere sahip etkili bir bitkidir.
Aloe vera, kafa derisine kan akışını hızlandırır, bu da daha fazla besin maddesinin saç köklerine ulaşması anlamına gelir. Aynı zamanda hücre döngüsüne katkıda bulunan, sağlıklı hücre büyümesini ve parlak saçları destekleyen A, C ve E vitaminlerini içerir.
Çalışmalar, aloe vera’daki enzimlerin kafa derisini birçok hastalığa karşı koruduğunu belirtmektedir. Bu saçların güçlenerek büyümesini teşvik eder.
Aloe vera saç dökülmesine neden olan kepekle savaşmaya da yardımcı olur. Aloe veranın kepeklenmenin neden olduğu kafa derisi iltihaplanmasını önlemeye yardımcı olduğu görülmüştür.
- Bir aloe vera yaprağını kesin ve jeli yavaşça dışarı çıkarıp biriktirin.
- Çıkartılan jeli kafa derisine uygulayın.
- Yavaşça birkaç dakika masaj yapın.
- Jeli birkaç saat boyunca kafa derisinde bırakın.
- Hafif bir şampuan kullanarak yıkayın.
- Bunu haftada iki kez tekrarlayın.
Biberiye
Biberiye saçları uyararak büyüme sağlar. Saç köklerine daha fazla besin gitmesini sağlarken saçların gelişimine yardımcı olur, kafa derisinde kan dolaşımını artırır.
Bu bitki ayrıca saçlardaki erken grileşmeyi ve kepeklenmeyi önlemeye yardımcı olur. Ayrıca, kuru veya kaşıntılı saç derisinin tedavisinde de etkilidir.
Uzmanlar tarafından biberiye aromaterapisinin bölgesel kelliğin tedavisinde kullanılabileceği bildirilmektedir. Biberiyenin antibakteriyel yönü, saçı nazikçe temizler ve kaşıntı ve kepek oluşumunu önler. Ayrıca biberiye yaprağı özünün (uçucu yağdan farklı) saç gelişimini uyardığı ortaya koyulmuştur.
Başka bir çalışmada, erkek tipi saç dökülmesi tedavisinde biberiye yağının tesirinin %2 minoxidil ile karşılaştırıldığında, daha üstün olduğuna dair kanıtlar sunulmaktadır.
- 2 ila 3 bardak sıcak suya bir avuç taze biberiye filizini ekleyin ve 15 dakika boyunca demlenmesini bekleyin. Bitkiyi süzün ve suyun soğumasını bekleyin. Demli suyla saçlarınızı haftada birkaç kez yıkayın.
- Alternatif olarak, 2 yemek kaşığı ılık zeytinyağı veya hindistancevizi yağına birkaç damla biberiye yağı ekleyin. Saç derinize onunla masaj yapin, 45 dakika sonra yıkayın. Haftada 2 veya 3 kez tekrarlayın. Saçınızı yıkarken birkaç damla biberiye yağını şampuanınıza ekleyebilirsiniz.
Ebegümeci
Ebegümeci, saç kaybını önlemeye yardımcı olabilecek başka bir bitkidir. Ayrıca, bu bitki A ve C vitaminlerinin yanı sıra saç dökülmesine karşı savaşan ve saç gelişimini teşvik eden amino asitler açısından da zengindir.
Ayrıca, saçların ağarmasını geciktirirken donuk saça da parlaklık katar.
Bir çalışmada, ebegümecinin yaprak özünün, çiçek özü ile karıştırıldığında, saç büyümesi üzerinde daha fazla etki gösterdiği bulunmuştur.
Erkek deney hayvanlarında yapılan bazı testler sonucunda ebegümeci özünün erkek tipi saç dökülmelerine karşı etkili olduğu gözlemlenmişitir. Bu nedenle ebegümeci, gelecekte saç dökülmesinden muzdarip erkekler için bir saç bakım maddesi olarak kullanılabilir.
- 1,5 su bardağı hindistancevizi yağı veya zeytinyağına 10 kadar ebegümecini, yapraklarını ve çiçeklerini ekleyin.
- Çiçekleri siyaha dönene kadar çözeltiyi ısıtın.
- Yağı süzün ve soğumasını bekleyin.
- Yatmadan önce yağı kafa derinize ve saçlarınızın diplerine uygulayın ve derinlemesine masaj yapın.
- Sabah saçlarınızı yıkayın.
- Haftada 2 veya 3 kez tekrarlayın.
Bektaşi Üzümü
Amla olarak da bilinen Hint bektaşi üzümü, saç gelişimini desteklemek için şampuan ve saç kremlerinde önemli bir bileşen olarak uzun süredir kullanılmaktadır. Bektaşi üzümü, C vitamini ve saç büyümesini destekleyen, saç köklerini güçlendiren ve parlaklığı artıran diğer mineraller açısından zengindir.
Araştırmacılar, amla ve diğer bitkisel saç yağlarının saç sağlığını iyileştirme yeteneğini incelediler ve amla yağının diğer yağlardan daha etkili olduğunu buldular.
Bektaşi üzümü, saç büyümesi ve pigmentasyonunu geliştirmek için geleneksel tariflerde bir saç toniği olarak kullanılır.
- Sağlıklı ve güçlü saçların tadını çıkarmak için haftada birkaç kez kafa derinize amla yağı ile masaj yapın. Temizlemeden önce yağın 45 dakika boyunca saçınızda kalması besleyici etkisini artıracaktır.
- Başka bir faydalı uygulama şekli de, eşit miktarlarda bektaşi üzümü özünü ve limon suyu ile karıştırmak ve bununla saç derisine ve saçınıza derinlemesine masaj yapmaktır. Saçlarınızı birkaç saat açık bırakın ve sonra şampuanlayın. Saç dökülmesinin önüne geçmek için haftada bir kez uygulayın.
Hint Leylağı (Neem)
Neem olarak da bilinen Hint leylağı, bölgesel olarak uygulandığında saç derisinde kan dolaşımını arttırır, bu da saç gelişimini destekler. Neem yağı, saç incelmesi ve erken grileşme ile mücadelede yardımcıdır.
Neem ayrıca, kaşıntılı, kepek eğilimli saç derisinin tedavisine yardımcı olan yüksek antibakteriyel ve mantar oluşumunu önleyici özelliklere sahiptir.
- 10 dakika boyunca 4 bardak su içinde bir avuç neem yaprağını kaynatın. Soğuması için bırakın, sonra süzün. Saçınızı hafif bir şampuanla yıkayın, ardından neem yaprağıyla demlenmiş bu suyla durulayın. Saçlarınızı daha fazla yıkamayın. Her yıkamadan sonra bunu yapın.
- Alternatif olarak, birkaç yemek kaşığı zeytinyağı ısıtın ve ona 1 veya 2 çay kaşığı neem yağı ekleyin. Saç derisini dairesel hareketlerle masaj yapmak için kullanın. Saçınızı şampuanlamadan önce 1 saat bekletin. Bunu haftada 2 veya 3 kez yapın.
Lavanta
Lavanta, saç büyümesini hızlandırmada ve saç dökülmesini azaltmada etkili ve çok bilinen bir bitkidir. Saç derisi üzerindeki enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olduğu, kepek ve kuruyup pul pul dökülen kafa derisinin tedavisinde çok etkili olan antibakteriyel özelliklere sahip olduğu bilinmektedir.
Lavanta yağının farelerde daha hızlı saç büyümesi sağlayabildiği görülmüştür. Ancak, insanlar üzerinde daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.
- 4 veya 5 damla lavanta yağını 2 çorba kaşığı zeytinyağı, hindistancevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağın içine karıştırın. Doğrudan kafa derisine uygulayın. Yıkamadan önce en az 20 ila 30 dakika bekletin. Saçlarınızı normalde yaptığınız gibi şampuanlayın. Bunu haftada 2 veya 3 kez yapabilirsiniz.
- Şampuanınıza, saçınıza ya da başka bir saç ürününüze biraz lavanta yağı ekleyebilirsiniz.
Nane
Nane, saç dökülmesini tedavi etmek ve saç sağlığınızı iyileştirmek için kullanabileceğiniz başka bir bitkidir. Saç köklerini uyarmaya yardımcı olur, böylece saç büyümesini geliştirir ve kafa derisindeki kan dolaşımını hızlandırır.
Ancak nane, çok uçucu bir yağdır.
- 5 damla nane esansını 2 yemek kaşığı ılık hindistancevizi yağı veya zeytinyağı içine karıştırın. Bu yağ ile kafa derisine masaj yapın ve 20 dakika bekletin. Saçlarınızı şampuanlayın. Haftada iki kez tekrarlayın.
- Diğer bir seçenek de, düzenli kullandığınız şampuanınıza 2 veya 3 damla nane esansı ekleyip, her zamanki gibi kullanmanızdır.
Adaçayı
Saç gelişimi için bitkisel tedavi söz konusu olduğunda, adaçayının listeye dahil edilmemesi olmaz, olamaz.
A, B, C vitaminleri ve potasyum ve kalsiyum gibi besinler açısından zengin olması adaçayını, saç gelişimini uyarmada ve saç dökülmesine karşı savaşmada etkili bir bitki haline getiriyor.
Bu bitki, güçlü kıl kökleri için önemli olan östrojen seviyesini arttırır. Ayrıca, kadınlarda saç dökülmesine neden olabilen saç derisi enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olabilir.
- 1 çorba kaşığı zeytinyağını ısıtın.
- Adaçayı, biberiye ve lavanta esanslarının her birinden 4-5 damla ekleyin.
- Yatmadan önce kafa derisine bu yağ karışımı ile masaj yapın.
- Ertesi sabah, saçlarınızı hafif bir şampuanla yıkayın.
- Bu yöntemi haftada 2 veya 3 kez tekrarlayın.
Fesleğen
Fesleğen de saç gelişimi için faydalıdır. İnanılmaz faydaları sebebiyle Hindistan’da bu bitkiye “Kutsal Fesleğen” ismi verilmiştir.
Saç derisine fesleğen yağıyla masaj yapmak, kan dolaşımını hızlandırır ve bu da saçın güçlenerek büyümesine yol açar. Aynı zamanda saç sağlığı için faydalı olan öjenol ve magnezyum içerir.
- Güneşte kurutulmuş bir avuç fesleğen yaprağını ince bir toz haline getirin.
- Fesleğen tozunu önceden ısıtılmış 2 ila 3 çorba kaşığı zeytinyağına karıştırın.
- Yağı bir bez ile süzün.
- Kafa derisine ve saçınıza 10 dakika masaj yapmak için yağı kullanın.
- En az 30 dakika ya da gece boyunca kafanızda kalmasına izin verin.
- Kafanızı şampuanla yıkayın.
- Haftada 2 veya 3 kez tekrarlayın.
Isırgan Otu
Isırgan otu, saç gelişimini tetiklemek için kullanabileceğiniz başka bir bitkidir. Bu bitki, testosteron hormonlarının erkeklerde saç dökülmesinin bir nedeni olan dihidrotestosterona dönüşmesini önlemeye yardımcı olur.
- 1 bardak zeytinyağı içeren bir kavanoza bir avuç ısırgan otu yaprağı koyun.
- Kapağını kapattığınız kavanozu yaklaşık 3 hafta boyunca serin bir yerde saklayın.
- 3 hafta sonra, ev yapımı yağı kafa derisine masaj yaparak uygulayın ve kafanızdaki tüylerin ve saçların nasıl canlanıp geliştiğini gözünüzle görün. Uygulamayı düzenli olarak uygulayabilirsiniz.
Isırgan otu, hap şeklinde de tüketilebilinir.
Yorum Yok