Muhtemelen yemekten sonra sağlıklı kan şekeri seviyelerini korumanın önemini duymuşsunuzdur. Kan şekerinizi kontrol altında tutmanız gerekir ve kan şekeriniz çok yüksekse bazı hastalıklara yol açabilir. Bu sorunu önlemek için doğal şeker oranı düşük besinler tüketerek kan şekerinizi dengeleyebilirsiniz. Ek olarak, bazı sağlıklı aktivitelere katılarak sindiriminizi artırabilirsiniz.
Sağlıklı Yağlar Kan Şekerini Düzenler
Sağlıklı yağlar yemek, yemeklerden sonra kan şekerini kontrol etmenin etkili bir yoludur. Bu yağlar, insülin seviyelerini kontrol etmeye ve yemekten sonra kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Diyabetli kişiler, insülin duyarlılığını artırmak için daha sağlıklı yağlar yemelidir. Bu yağlar, fındık, avokado, soğuk preslenmiş tohum yağları ve zeytinyağından elde edilen tekli doymamış yağları içerir.
Proteinler ve karbonhidratlar da kan şekerini artırır, ancak bu hafif bir artıştır. Kan şekeri seviyenizi sabit tutmak için karbonhidrat alımınızı sınırlayın. Alternatif olarak proteinlere, sağlıklı yağlara ve sıvı yağlara odaklanın. Proteinleri seçerken, ekmek kırıntıları veya un içermeyen yağsız kesimleri tercih edin.
Protein ve yağ sağlığınız için çok önemlidir, ancak yediğiniz miktar kan şekeri seviyenizi etkiler. Sekiz gramdan az yağ zararlı iken, 15 gramdan fazla yağ içeren bir diyet problemlere neden olabilir. Çok miktarda diyet yağı yemek, karbonhidratların sindirimini yavaşlatacak ve yemeklerden sonra yüksek kan şekeri seviyelerini önleyecektir.
Lif, Kan Şekeri Seviyelerinin Dengelenmesine Yardımcı Olur
Lif, metabolizmayı iyileştirebilen ve yemekten sonra kan şekeri seviyelerini dengeleyebilen suda çözünür bir karbonhidrattır. Ayrıca sindirimi iyileştirmeye ve tip 2 diyabeti önlemeye yardımcı olur. Diğer faydalarının yanı sıra lif, daha uzun süre tok hissetmenize ve kilo vermenize yardımcı olur. Ek olarak, vücudun insüline düzgün bir şekilde yanıt verememesi durumu olan insülin direnci geliştirme riskinizi azaltır.
Çalışmalar, yüksek lifli diyetleri açlık kan şekeri seviyelerini biraz düşürmekle ilişkilendirmiştir. Ek olarak, lif, bir kişinin diyabetini zaman içinde ne kadar iyi yönettiğini gösteren bir test olan daha düşük glikozillenmiş hemoglobin seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir.
Diğer Yiyeceklerden Sonra Karbonhidrattan Kaçınmak
Kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutmak istiyorsanız, diğer yiyeceklerden sonra karbonhidrattan kaçınmalısınız. İyi bir vitamin ve mineral kaynağı olan lif ve kepekli tahıllarda yüksek karbonhidratlara bağlı kalmalısınız. Bu besinler de sizi tok tutacaktır. Rafine karbonhidratlar ise büyük ölçüde boş kalorilerdir ve kan şekeri seviyenizin hızla yükselmesine neden olabilir.
Karbonhidratlardan önce protein, yağ ve lif yemek, kan şekeri seviyelerini düşürmek için faydalıdır ve karbonhidratlardan şeker emilimini yavaşlatacaktır. Cornell Üniversitesi ve Pisa Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma, karbonhidratlardan önce protein ve yağ yemenin yemek sonrası glikoz seviyelerini önemli ölçüde azalttığını buldu. Çalışmada, Tip 2 diyabetli hastalarda, protein ve yağ içeren bir yemek yedikten sonra daha düşük glikoz seviyeleri görüldü.
Kan Şekeri Seviyelerinizin Bir Kaydını Tutmak
Yemekten sonra kan şekeri seviyenizin bir kaydını tutmak, diyabetli kişiler için faydalı olabilir. Bu bilgi, kişinin farklı yiyeceklerin etkisi ve yaptıkları fiziksel aktivite miktarı hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olur. Bu bilgi, yaşam tarzı değişiklikleri yapmak söz konusu olduğunda da faydalı olabilir.
Kan şekeri kayıt defteri, tüketilen karbonhidrat miktarı ve diğer bilgilerle birlikte kan şekeri seviyenizi izlemenin iyi bir yoludur. Kan şekeri seviyenizi etkileyebilecek ilaçları ve diğer faktörleri ne zaman aldığınızı takip etmek de faydalı olabilir. Yemekten sonra kan şekeri seviyenizin kaydını tutarak size uygun kişiselleştirilmiş bir diyet planı geliştirebilirsiniz. Diyabet hemşireniz veya doktorunuz, sonuçlarınıza göre ilaçlarınızı ve insülininizi ayarlamanıza da yardımcı olabilir.
Amaç, kan şekeri seviyenizi arka arkaya en az üç gün takip etmek olmalıdır. Her gün, glikoz seviyenizi not etmeye çalışın ve ani yükselmelerin ve düşüşlerin nedenini bulmaya çalışın. Örneğin, sabahları yüksek kan şekeri, önceki gece çok fazla karbonhidrat yemenin veya diyabet ilacınızı almayı unutmanızın bir sonucu olabilir. Ayrıca aldığınız ilaçları, yaptığınız egzersizi ve yediğiniz yemeğin türünü de kaydetmelisiniz.
Reaktif Hipoglisemi Belirtileri
Reaktif hipoglisemi, bir şeyler yedikten veya içtikten sonra kan şekeri seviyesinin hızla düşmesi durumudur. Bu duruma, uzun süre aç kalma, yüksek alkol alımı ve aşırı şekerli yiyecek veya içecek tüketimi gibi bir dizi faktör neden olabilir. Ancak sağlıklı bir diyet uygulayarak ve glisemik indeksi yüksek gıdalardan kaçınarak da önlenebilir.
Bu belirtileri fark ederseniz, daha ciddi bir tıbbi durumunuz olmadığından emin olmak için doktorunuza danışmalısınız. Reaktif hipoglisemi yaşamı tehdit eden bir durum değildir, ancak prediyabetin veya altta yatan başka bir durumun belirtisi olabilir. Bu durumda, daha küçük, sık öğünler yemek önemlidir.
Yorum Yok