Bir sineğin yaşam döngüsünü düşündüğünüzde, bunun çok kısa bir süre olduğunu düşünebilirsiniz. Bu tamamen doğru değil. Bazı türlerin sekiz ila on gün içinde yumurtadan yetişkine olgunlaşması mümkün olsa da, en yaygın karasineklerin ömrü şaşırtıcı derecede kısadır. Ömrü ne olursa olsun, mevsimlerin bu böceklerin ömrünü nasıl etkilediğini yine de anlamalısınız.
Meyve Sinekleri Sadece Sekiz İla On Gün İçinde Yumurtadan Yetişkinliğe İlerler
Drosophila melanogaster, Diptera ailesinden bir sinek türüdür. Bu böcek, modern biyoloji için bir model organizmadır. Parlak kırmızı gözleri, belirleyici özelliğidir. Gövde rengi açık sarıdan ten rengine kadardır. Kanat yapısı, yuvarlak ve aerodinamik görünmelerini sağlamak için değiştirilir. Dişiler erkeklerden daha büyüktür, daha koyu sırtları ve daha az gözleri vardır.
Dişi meyve sinekleri bir günde dört yüz yumurta bırakır ve 25 derecelik bir ortamda 12-15 saat sonra yumurtadan çıkar. Larvalar ikinci ve üçüncü evrelere dönüşür ve ardından üçüncü bir deri değiştirme sürecinden geçer. Bu aşamada, çoğu larva hücresi ölür ve yetişkin meyve sineği ortaya çıkar. Yaşam döngüsü sekiz ila on gün sürer.
Dişi bir meyve sineği, pupasından çıktıktan 48 saat sonra cinsel olarak olgunlaşır. Bu süreden sonra üremeye başlayabilir ve yumurta bırakabilir. Dişi meyve sinekleri tüm yaşamları boyunca verimlidir ve birden fazla tohumlama için sperm depolayabilirler. Yaşamları boyunca 500’e kadar yumurta üretebilirler. Ayrıca pupadan önce dört aya kadar yaşayabilirler.
Meyve sinekleri meyvelerle beslendiği için aşırı olgun meyveleri yemekten kaçınmak en iyisidir. Gelişmekte olan meyve sineği larvaları bağırsak rahatsızlığına ve ishale neden olabilir. Bu nedenle sağlık çalışanları ve sağlık görevlileri meyve sineklerinin yayılmasından endişe duymaktadır. Aynı zamanda önemli bir tarımsal zararlıdırlar ve belirli mahsullerin %100’üne kadar yok edebilirler. Bu nedenle bir meyve sineği istilasını kontrol etmek çok önemlidir.
Ortak Ev Sineklerinin Ömrü Kısadır
Ortak ev sinekleri, diğer böceklere kıyasla nispeten kısa bir ömre sahiptir. Yetişkin dişilerin ömrü on beş ila yirmi beş gün arasındayken, erkeklerin ömrü bir ila üç gün arasında daha kısadır. Yaşamlarının uzunluğu sıcaklığa, mevsime ve besin kaynaklarının mevcudiyetine bağlıdır. Daha sıcak iklimlerde böcekler daha hızlı olgunlaşırken, daha soğuk sıcaklıklar yaşam döngülerini uzatır. Ayrıca kışlama yeteneğine de sahiptirler.
Dişi ev sinekleri, çürüyen organik maddelerin üzerine beyaz, uzuvları olmayan yumurtalar bırakır. Larva olarak da bilinen kurtçuklar, metamorfozlarından sonra sekiz milimetre uzunluğunda, kırmızımsı kahverengi pupalara dönüşürler. Yetişkin sinek, kışın kış uykusuna yatabilmelerine rağmen, iki ila dört hafta arasında yaşar. Yumuşak, sıvı ve yarı sıvı maddelerle beslenirler.
Karasinekler nispeten kısa bir ömre sahip olmalarına rağmen yine de ev içinde sorunlara neden olabilirler. Yetişkin bir karasinek ortalama ömrü on beş ila otuz gün arasındadır, ancak bu değişebilir. Yeterli yiyecek ve sıcaklıkla daha uzun yaşayabilirler. Karasineklerin yaşam döngüsü hızlıdır – yumurtaları sadece 24 saatte açılır ve yeni doğan yavruları on günden daha kısa bir sürede larva aşamasını tamamlar.
En yaygın ev sineği, yaygın ev sineğidir. Yetişkin sinekler siyah, tüylü ve yarı saydamdır. Büyük, kahverengi gözleri var ve hızlılar. 15 ila 25 gün arasında yaşayabilirler. Gübreye ilgi duyarlar, bu yüzden genellikle çiftliklerin yakınında bulunurlar. Dişiler daha büyüktür ve uzak aralıklı gözlere sahipken, erkeklerin daha dar bir kafası ve daha uzun, daha geniş gözleri vardır. Ayrıca grimsi bir gövdeye ve sarımsı bir alt kısma sahiptirler.
Mevsimler Ömrü Etkiler
Sineklerin yaşlanma sürecinde sayısız farklılıklar vardır. Bunun nedeni, sineklerin, ne kadar yaşayacaklarını etkileyen sirkadiyen saatlerinde farklılık göstermesidir. Bununla birlikte, sinek ömrü söz konusu olduğunda, daha kısa süre uyuyan sineklerin, daha uzun uyuyanlardan daha uzun bir yaşam beklentisi vardır. Ayrıca sirkadiyen ritmi bozmak sineklerin ömrünü kısaltır. Bununla birlikte, kısa uykulu SIP sinekleri bile, uzun uykulu muadillerine kıyasla hafif metabolik farklılıklar gösterir. Sirkadiyen saat sisteminden ayrı olan farklı bir uyku moduna girerler.
Larva Evresi vs Pupa Evresi
Bir sineğin yaşam döngüsü üç farklı aşamaya ayrılır – larva, pupa ve yetişkin. Larva aşaması yaklaşık dört gün sürer. Bu süre zarfında vücut hücre tiplerini geliştirir ve farklılaştırır. Larval merkezi sinir sistemi, yetişkin sineğin merkezi sinir sisteminin basitleştirilmiş bir versiyonu olan yaklaşık on bin nörondan oluşur. Pupa bir koza veya puparium içinde gelişir.
Larva aşamasını tamamladıktan sonra sinek pupaya dönüşür. Pupa evresi son larva evresidir ve yetişkin bir sinek olma yolundaki ilk adımdır. İki aşamayı ayırt etmek çok önemlidir, çünkü larva aşaması böceğin besin rezervlerini oluşturur ve böceğin tamamen büyümüş bir böceğe dönüşmesine yardımcı olur. Yetişkin böceğin dış iskeletini sertleştirmek için birkaç saat boyunca uzandığını anlamak da önemlidir.
Sineğin larva evresi, yavrunun yumurtadan çıkması ve bir sonraki yaşam evresi için enerji toplamasıyla başlar. Larva aşaması, böceğin pupaya geçmeden önce yemesine ve üremesine izin verdiği için çok önemlidir. Pupa aşaması, yaşam döngüsünün en uzun ve en önemli aşamasıdır ve iki aşamadan en fazla enerjiyi gerektirir. İki aşama arasındaki farkı merak ediyorsanız, bu makaleye göz atmayı deneyin.
Ortalama Yaşam Süresi
Bir sineğin ortalama ömrü yaklaşık 28 gündür, ancak önemli ölçüde değişebilir. Farklı sinek türleri daha kısa veya daha uzun ömürlüdür. Örneğin meyve sinekleri 50 güne kadar yaşar. Turna sinekleri sadece 15 gün yaşar, ancak yaşamları boyunca yüz kadar yumurta bırakabilirler. Ve kum sinekleri üç aya kadar yaşayabilir. Yaşam süresindeki bu farklılıklar, bir sineğin ortalama ömrünün türe bağlı olduğu anlamına gelir, bu nedenle istilayı önlemek için harekete geçmeden önce bir sineğin yaşam döngüsünü anlamak önemlidir.
Çoğu sinek oldukça kısa ömürlüdür. Sirke sineği olarak da bilinen yaygın meyve sineğinin ömrü 14 gündür. Kısa ömürlü başka bir tür, dünya çapında yaşayan mikroskobik bir yaratık olan gastrotrich’tir. Erişkin gastrotrich sinekleri üç gün içinde cinsel olgunluğa ulaşır ve klonlanarak çoğalır, bir iki gün sonra ölürler. Yetişkin bir sineğin ömrü birkaç faktöre bağlıdır.
İlk olarak, karasineklerin insanlar için tehlikeli olmadığını bilmek önemlidir. Ana öğünleri çöp, insan dışkısı ve organik maddelerdir. Daha sıcak iklimler, sinekler için daha elverişli bir üreme ortamı sağlar ve daha sıcak iklime sahip bölgelerde ev sineklerinin daha yaygın olması şaşırtıcı değildir. Karasineklerin ömrü kısadır, ancak bu, eviniz için ciddi sorunlara neden olamayacakları anlamına gelmez.
Ömrü Etkileyen Faktörler
Genetik arka plan ve sosyal çevre dahil olmak üzere bir sineğin ömrünü etkileyebilecek birçok faktör vardır. Bu çalışmada, araştırmacılar, güçlü bir hipomorfik Hk aleli olan sineklerin daha kısa ömür gösterdiğini ve vahşi tip bir sineğin ortalama ömrünün yaklaşık 27 gün olduğunu buldu. Bu bulgu, güçlü hipomorfik Hk alellerinin daha kısa ömre ve daha yüksek lokomotor aktiviteye sahip olduğu başka bir çalışmada da doğrulandı. Sonuçlar, kısa uyku ve hiperaktivitenin sinek ömrünü azaltabilecek faktörler olabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, günlük uyku ve aktivite, sinek türleri arasında nispeten tutarlıydı ve bu, sineklere aşinalık eksikliğinden kaynaklanmış olabilir.
Bu çalışmada, araştırmacılar meyve sineklerinde stres direncini incelediler. Genel olarak, daha uzun ömürlü hayvanlar strese karşı daha dirençlidir. Sağlık yardımcılarıyla birlikte barındırılan sod mutantları, sağlık yardımcılarıyla birlikte barındırılmayan mutantlara göre ısıya ve oksidatif strese daha dirençliydi. Ayrıca, dişi feromonlara maruz kalma, erkeklerin yaşam sürelerini ve açlık direncini azalttı. Bu çalışmalar, bazı genlerin stres direncinde rol oynadığını ortaya koydu.
Çalışma ayrıca sosyal etkileşimin sinek yaşamları üzerindeki etkisini test etti. Eski sosyal ortaklarla yaşamanın uzun ömürlülüğü azaltabileceğini ve ayrıca stres direncini azalttığını gösterdi. Bulgular, kısa yaşam sürelerine rağmen sosyal etkileşimin sineklerin yaşam süresi üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini düşündürmektedir.
Yorum Yok