Hiperglisemi, kan şekeri düzeylerini etkileyen bir sağlık durumudur. Bulanık görme ve diğer semptomlara yol açabilir. Vücuttaki kan şekeri seviyeleri, hücrelerimiz için ana enerji kaynağıdır ve kandaki çok fazla şeker bu hücreleri aç bırakabilir. Bu duruma genellikle yüksek karbonhidratlı bir yemek neden olur, bu nedenle bu belirtiler mevcutsa tıbbi bir acil durumdur.
Hipoglisemi
Hipoglisemi veya hiperglisemiden muzdarip olabileceğinizden şüpheleniyorsanız, kan şekerinizi bir doktor tarafından kontrol ettirmeniz çok önemlidir. Kandaki düşük glikoz seviyesi, hipogliseminin iyi bir göstergesidir ve doktorunuzun diyabet tedavinizde herhangi bir değişiklik yapılması gerekip gerekmediğini belirlemesine yardımcı olacaktır. Glikoz seviyeniz çok yüksekse, glikoz düşürücü bir ilaç gerekebilir.
Hipoglisemi ve hipergliseminin potansiyel olarak tehlikeli sonuçlarından kaçınmak için, hipoglisemi ve hiperglisemi semptomlarının nasıl tanınacağını ve tedavi edileceğini öğrenmek önemlidir. Bu durumlar doğru beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri ile tedavi edilebilir, ancak tedavi edilmezlerse ciddi sonuçlara yol açabilirler.
Hiperglisemi, bir kalp krizi (AMI) olan akut miyokard enfarktüsü sırasında da yaygındır. Hiperglisemi, artan mortalite ve olumsuz sonuçlarla ilişkilendirilmiştir. Sonuç olarak, profesyonel topluluklar, bir AMI sırasında glikoz seviyelerinin izlenmesini ve kontrol edilmesini önermektedir. Ancak klinisyenler, hipogliseminin potansiyel etkilerini hesaba katmak için önerilerini yumuşatmalıdır.
Hipergliseminin bir MI sonrası ölümü öngördüğü bulundu, ancak hipogliseminin olumsuz sonuçların doğrudan bir aracısı olup olmadığı belirsizdir. Bununla birlikte, hipoglisemi ve mortalite arasındaki ilişki hastanede geçirilen süre ile sınırlı gibi görünmekte ve bunun nedensel bir faktör olmayabileceğini düşündürmektedir.
Hipoglisemi hemen tedavi edilmezse hayatı tehdit edici olabilir. Hipoglisemi belirtileri hafif ila şiddetli arasında değişebilir ve sağlığınıza daha fazla zarar gelmesini önlemek için bir tıp uzmanından yardım almak önemlidir. Kan şekeriniz 70 mg/dL’nin altına düşerse, belirtileriniz arasında bilinç kaybı, nöbetler ve bayılma sayılabilir.
Hastaneye kabulünde hipoglisemisi olan bir hasta, normoglisemisi olan birinden daha yüksek ölüm riski altındadır. Ancak birden fazla risk faktörü kontrol edildiğinde bu risk azalmaktadır. Düzeltilmemiş analizde, hipoglisemili bir hasta için ölüm riskindeki artış, normoglisemili bir hastadan daha büyük bir ölüm riski ile ilişkilidir.
Hipoglisemi genellikle diyabetin bir belirtisidir. Diyabetli kişiler her zaman bu durumun semptomlarının farkında olmalı ve mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım almalıdır. Hipoglisemi belirtileri arasında zayıflık, açlık, kafa karışıklığı ve nöbetler bulunur. Şiddetli hipoglisemi komaya bile yol açabilir.
Diyabet, büyük can ve mal kaybına neden olan küresel bir salgındır. Diyabet ve hipergliseminin COVID-19 enfeksiyonu olan hastaların prognozu üzerinde etkisi olması muhtemeldir. Hem hiperglisemi hem de hipoglisemi, çoklu organ hasarı riskini artırabilen oksidatif stres ve inflamatuar aracıları etkileyebilir. Ek olarak, hipoglisemi COVID-19 semptomlarını kötüleştirebilir. Bu komplikasyonlara ek olarak diyabet, bir hastanın COVID-19 tedavisini de etkileyebilir.
Kandaki glikoz seviyeleri, normal aralıkların dışına çıkmamaları için düzenlenmelidir. Diyabetli kişiler, hipoglisemi ve hipergliseri ve bunların nedenleri ile bunlarla birlikte gelen semptomlar ve sağlık riskleri hakkında bilgi edinmelidir.
Hem hipoglisemi hem de hiperglisemik ataklar tehlikelidir ve hemen tedavi edilmelidir. Her iki durumun semptomları değişir. Diyabet her ikisinin de ortak bir nedenidir, ancak hastalığı olmayanlar her ikisini de geliştirme riski altındadır. Hipoglisemi veya hipergliseminin tedavisi yoktur, ancak semptomlar yaşamı tehdit edici olabilir.
Yorum Yok