Çocuklarda Egzema Tedavisi Için Doğal Yöntemler
Egzema (atopik dermatit), çocuklarda sık görülen uzun süreli, kaşıntılı, ancak bulaşıcı olmayan inflamatuar (iltihaplı) bir cilt rahatsızlığıdır. Farklı türde egzamalar vardır ve çocukları etkileyen en yaygın türü atopik dermatit olarak adlandırılır.
Bu durum, çocuklarda genellikle 6 aylıkken veya ilk beş yaş içinde herhangi bir dönemde başlayabilir. Bazı çocuklarda belirtiler çocukluk ve ergenlik dönemine kadar uzanabilir.
2010 yılında yapılan bir araştırma, Kafkasyalı çocukların yüzde 39’unda egzama geliştiğini ortaya koymuştur. İlginçtir ki bu çalışma, evde bir köpeği olan çocuklarda herhangi bir yaşta egzama gelişmesi olasılığının daha düşük olduğunu gösteriyor.
Uzmanlar, çocuklarda oluşan egzamanın nedenini kesin olarak tespit etmemişlerdir. Bazı uzmanlar bunun bir beslenme eksikliğinden kaynaklandığını düşünürken, diğerleri ilk olarak bir alerjen veya başka bir tahriş edici madde nedeniyle ortaya çıkabileceğine inanmaktadır.
Kuru çatlaklar içeren hassaslıkta egzamaya yol açan faktörlerden ve yaygın olarak kabul edilen sebeplerden bazıları; zayıf bağışıklık, çevre koşulları, gıdalara, çamaşır deterjanlarına veya diğer kimyasallara karşı alerjiler ve sıcaklıktaki değişikliklerdir.
Ayrıca, gebelik sırasında D vitamini seviyesinin düşük olması 1 yaşından önce egzama gelişmesi riskini artırabilir.
Çocuklarda Egzema Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda egzama belirtileri, hafif veya şiddetli şekilde görülebilir ve bir salgından diğerine değişebilir. Ortak belirtiler ise şunlardır:
- İçinden sıvı çıkabilen ve kabuk oluşturan küçük, kabarık döküntüler.
- Çatlayan kalın, kuru ve pullu bir cilt.
- El, ayak, ayak bileği, bilek, boyun, üst göğüs, göz kapağı, deri kıvrımlarında ve bebeklerin yüzünde ve kafa derisindeki kırmızı veya kahverengi lekeler.
- Kabarmış ve pürüzsüzleşmiş hassas bir cilt.
- Sıklıkla uyku düzenini bozan yoğun kaşıntı.
- Derideki döküntüler.
Çocuklarda Egzamaya Ne İyi Gelir?
Kesin bir ekzema nedeni olmadığından belirli bir tedavi şekli yoktur. Ancak, egzemanın şiddetlenmesini önlemeye ve salgın sırasında rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilecek bazı etkili doğal tedaviler vardır.
Çocuklarda egzama tedavisi için kullanılabilecek en etkili doğal yöntemler.
Nemlendirici
Doğru nemlendiriciyi kullanmak, çocuklarda egzama alevlenmeleriyle baş etmenin en iyi yollarından biridir. Nemin yetersiz olması ciltte kuruluğa ve egzamanın şiddetlenmesine neden olabilir.
Yılın her döneminde vücudun yeterince nemlenmesi gereklidir ancak çocuğunuz egzamadan muzdaripse ve özellikle de cildin daha sık kurumaya elverişli olduğu kış aylarındaysanız mutlaka nemlendirici kullanılmalı.
Kremden ziyade iyi bir nemlendirici merhem alın ve kurumasını önlemek için çocuğunuzun cildine uygulayın. Deneyebileceğiniz başka bir seçenek de badem yağıdır. Baddem yağı da yoğun kıvamıyla çocuğunuzun cildinin saatlerce nemli kalmasını sağlayacaktır.
Nemlendirici veya yağı banyodan sonra vücut henüz ıslakken uygulamak daha etkili olacaktır.
Kolloidal Yulaf Ezmesi
Kolloidal yulaf ezmesi (yulaf çok ince bir toz haline getirilir), egzamadan muzdarip çocuklar için iyi bir çözümdür.
Kaşıntılı cildi yatıştırır ve rahatlatır. Anında rahatlama sağlayan anti-irritan, anti-inflamatuar ve yatıştırıcı özellikleri mevcuttur.
- Ilık su ile dolu bir küvete 1 bardak koloidal yulaf ezmesi ekleyin. Çocuğunuzun bu suda en az 15-20 dakika boyunca ıslanmasına yardım edin. Durumun şiddetine bağlı olarak bu yöntemi günde 1 veya 2 kez uygulayın.
- Alternatif olarak, birkaç yemek kaşığı kolloidal yulaf ezmesine biraz su ekleyin ve yoğunlaşıp macun kıvamında kalınlaşana kadar bekletin. Bu karışımı kaşıntılı deriye uygulayın, bir bezle örtün ve 30 dakika bekletin. Bu tedaviyi günde bir kez kullanın.
Elma Sirkesi
Elma sirkesi, çocuklarda ve yetişkinlerde egzamayı hafifletmek için hem içeriden hem de dışarıdan lokal olarak kullanılabilir.
Saf ve organik elma sirkesi, cildin pH seviyesini dengelemeye yardımcı olur. Ayrıca, antibakteriyel ve antifungal özellikleri, bazı durumlarda egzamaya eşlik eden bakterileri ve mantarları öldürmeye yardımcı olur.
Lokal kullanım için:
- Ilık banyo suyuna 2 bardak çiğ ve saf elma sirkesini ekleyin. Çocuğunuzu bu suda 15 ila 30 dakika bekletin. Sonra cildi kurulayın ve hafif bir nemlendirici uygulayın. Bunu hergün uygulayın.
- Alternatif olarak, eşit miktarda su ile saf elma sirkesini seyreltin. Bir pamuk topu yardımıyla kaşıntılı bölgeye uygulayın. 30 dakika bekletin, sonra ılık su ile durulayın. Bunu günde bir veya iki kez yapın.
Tüketerek kullanım için:
- Bir bardak ılık suya yarım çay kaşığı saf elma sirkesi ekleyin. 1 tatlı kaşığı saf bal ekleyin. Çocuğunuzun günde iki kez içmesini sağlayın.
Aloe Vera
Araştırmalar, aloe veranın lokal kullanımının bebeklerde egzama gibi dermatit alerjiler için güvenli ve etkili bir tedavi olabileceğini düşündürmektedir.
Yani, çocuğunuz bebek bezi alerjisi veya egzamadan muzdaripse aloe vera mükemmel bir ilaçtır.
Aloe vera, kaşıntıyı ve yanma hissini yatıştırmaya yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca, antimikrobiyal özellikleri daha fazla cilt enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olur.
Ayrıca cildi ve sorunlu bölgeyi nemlendirmeye yardımcı olur.
- Taze aloe vera yaprağından jelini çıkarın. Ayrıca aloe vera jeline birkaç damla E vitamini yağı da ekleyebilirsiniz.
- Jeli doğrudan etkilenen cilde uygulayın.
- Kendi başına kurumaya bırakın, sonra ılık su ile durulayın.
- Birkaç hafta boyunca günde iki kez bu basit tedaviyi kullanın.
Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde egzama için diğer bir etkili ilaçtır. Antifungal, antibakteriyel, antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahiptir.
Hindistan cevizi yağı, çocuğunuzun cildinin kurumasını önlemek için iyi bir nemlendirici olarak işlev görür.
Ayrıca, kaşıntı ile mücadeleye ve cildin sakinleşmesine yardımcı olan laurik asit ve K ve E vitaminleri gibi sağlıklı vitamin ve besin deposudur. En iyi sonuç için, rafine edilmemiş, saf ve soğuk preslenmiş hindistan cevizi yağı kullanın.
Kanıta dayalı tamamlayıcı ve alternatif tıp raporlarında saf hindistan cevizi yağının anti-enflamatuar aktivitenin gösterilmesine ek olarak mükemmel bir yumuşatıcı ve doğal antibakteriyel ajan olarak çalıştığı bildirilmektedir.
- Lokal kullanım: Kaşıntıdan kurtulmak için hindistan cevizi yağını, etkilenen cilde doğrudan, günde birkaç kez uygulayın. Semptomlar tamamen gidinceye kadar hergün devam edin.
- Tüketim için: Egzema semptomlarını hafifletmeye ve genel bağışıklığı iyileştirmeye yardımcı olmak için çocuğunuzun beslenme listesine 1 ila 2 yemek kaşığı ekstra saf hindistan cevizi yağı ekleyin. Bunu çocuğunuzun yiyeceklerine veya içeceklerine ekleyebilirsiniz.
Soğuk Kompres
Çocuğunuzun egzama nedeniyle müzdarip olduğu kaşıntıdan anında rahatlamasını sağlamak için hiçbir şey soğuk kompresden daha iyi sonuç vermeyecektir.
Hem soğuk hem de kaşıntı hissi vücuttaki aynı sinir lifleri boyunca hareket eder, bu nedenle soğuk kompres uygulamak kaşıntı hissini azaltır. Soğuk hava da bölgeyi hissizleştirerek kaşıntıyı azaltır.
- Temiz bir bezle birkaç buz küpü sarın. Bu buz torbasını kaşıntılı bölgeye birkaç dakika koyun. 30 saniye ara verin ve tekrar uygulayın. Kaşıntı duruncaya kadar tekrarlayın. Bu tedaviyi gerektiği kadar kullanın.
- Ayrıca, etkilenen alan üzerinde, gerektiği kadar soğuk musluk suyu da etkili olacaktır.
Dikkat: Üşümeye ve soğuktan oluşan acıya sebep olabileceğinden asla buzu cilde doğrudan temas ettirmeyin.
Hint Leylağı (Neem)
Neem olarak da bilinen Hint leylak, egzamadan muzdarip çocuklar için harika çalışan diğer bir çözümdür.
Antibakteriyel, analjezik, anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özellikler, kuruluk, ağrı, kızarıklık, şişlik ve iltihaplanma gibi egzama semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Ayrıca, neem yağı, etkilenen cildin nemlenmesini sağlar.
- Kızak görevi üstlenecek herhangi bir yağ ile 5-6 damla neem yağını seyreltin. Pamuklu çubuk veya pamuk topu kullanarak etkilenen bölgeye hafifçe dokundurun ve 20 dakika kadar bekletin. Yağı ılık suyla yıkayın. İstediğiniz sonuçları elde edene kadar günde bir veya iki kez tekrarlayın.
- Alternatif olarak, ılık banyo suyuna birkaç damla neem yağı ekleyebilir ve çocuğunuzun 20 dakikadan uzun süre beklemesine yardımcı olabilirsiniz. Cildi nazikçe kurulayın ve ardından hafif nemlendirici uygulayın. Bu tedaviyi günde bir kez kullanın.
Ayçiçeği Tohumu Yağı
Ayçiçeği tohumu yağı, egzama dahil olmak üzere farklı cilt bozukluklarının tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Ayçiçek yağı, cildin koruyucu fonksiyonunu güçlendirir ve bu da cilt kuruluğunu önler. Kaşıntının hafiflemesini de sağlar. Ayrıca bebekler için masaj yağı olarak kullanmak da güvenlidir.
Araştırmalar, ayçiçeği tohumu yağının bebeklerde cildin nemlenmesini geliştirdiğini göstermektedir.
- Çocuğunuzun cildine ayçiçek yağı ile masaj yapın.
- En az 20 dakika bekletin.
- Günde iki kez yapın.
Sıcaklık Dengesini Koruyun
Çocuğunuzun en çok zaman harcadığı odaları eş,t sıcaklıkta tutmaya çalışın. Her odayı sabit ve konforlu bir sıcaklıkta tutun.
Kış aylarında, tek bir kalın yorgan kullanmak yerine, çocuğunuz sıcak hissettiğinde bunları tek tek çıkarabilmesi için yatak örtüleri kullanın.
Nemlendirici Araçlar
Ayrıca; merkezi ısıtma sistemleri, ev içinde sıcak havayı baskın kılar, bu da cildin daha kuru olmasını ve egzama alevlenmelerine neden olur. Böyle bir durumda, havanın tekrar yeterince nemlenmesini sağlamak için bir nemlendirici kullanmak en iyi çözümdür.
Çocuğunuzun odasını çok sıcak veya çok soğuk olmayacak şekilde ve cildin kurumasını önlemek için nem oranını yüzde 45 ile 55 arasında olan konforlu bir sıcaklıkta tutun.
Nemlendirici satın almak yerine, çocuğunuzun en çok zaman harcadığı her odada havadaki nemi arttırmaya yardımcı olmak için bir kase su tutabilirsiniz. Ne kullanmaya karar verirseniz verin, küf oluşumunu önlemek için temiz tutun.
Yorum Yok