Sükroz, Glikoz ve Fruktoz Arasındaki Farklar

Sükroz, Glikoz ve Fruktoz Arasındaki Farklar

Doğal Beslenme Ürünleri, Genel Eyl 17, 2023 Yorum Yok

Sükroz, glikoz ve fruktoz, vücut üzerinde çok farklı etkileri olan farklı şekerlerdir. Bu makalede, üç şeker arasındaki farkları ve bunların vücut tarafından nasıl işlendiğini öğreneceksiniz. Glikoz ve sakaroz arasındaki fark, metabolizmalarında ve sindirimlerinde ve vücut üzerindeki etkilerinde yatmaktadır.

Sükroz, Glikoz ve Fruktoz Arasındaki Farklar

Sakaroz

Sükroz, glikoz ve fruktoza benzer bileşime sahip bir şekerdir. Glikozidik bağ adı verilen bir eter bağı ile birbirine bağlanır. Beş tautomeri ve a ve b-piranoz anomerlerinin bir karışımı olan fruktozun aksine, sakaroz sadece bD-fruktofuranoz formuna sahiptir.

Sükroz, glikozdan daha tatlıdır, her ikisi de kan şekerini yükseltir. Enerji ve yakıt kaynağı olmak için vücut tarafından işlenirler. Yapı olarak benzer olsalar da fruktoz, sakarozdan daha hızlı metabolize olur.

Sükroz en yaygın tatlandırıcıdır ve şeker kamışı suyunun kristalleştirilmesiyle yapılır. Fruktoz, glikoz ve fruktozdan yapılır ve yarıdan fazlası fruktozdur. Bal %40 fruktoz içerir.

Her iki şeker de aynı sayıda kalori içeriyor olsa da hangisinin sizin için daha sağlıklı olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Fruktoz ve glikoz, meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunur ve işlenmiş gıdalara eklenebilir. Ancak, ikisi arasında birkaç temel fark vardır. Kimyasal yapıları farklıdır ve vücudun onları parçalama ve metabolize etme şeklini etkiler.

Glikoz

Sükroz, eşit miktarda glikoz ve fruktozdan oluşan doğal bir şeker şeklidir. Pancar ve şeker kamışından elde edilir. Vücudun enerji için kullandığı ilk şekerdir. Fazla fruktoz yağ olarak depolanır. İşlenmiş gıdalarda sakaroz genellikle tatlandırıcı olarak bulunur.

Fruktoz mısır ve şeker kamışından elde edilir. Yüksek fruktozlu mısır şurubu, mısır nişastasından yapılır ve glikozdan daha fazla fruktoz içerir. Her ikisi de tatlandırıcıdır, ancak sakaroz glikozdan daha tatlıdır. Fruktoz ve glikoz arasındaki fark, glikozun kan dolaşımına emilebilmesi için vücutta herhangi bir bozulma gerektirmemesidir. Fruktoz meyvelerde doğal olarak bulunur, ancak genellikle işlenmiş gıdalara yüksek fruktozlu mısır şurubu şeklinde eklenir.

İstenmeyen kilo alımına katkıda bulunmanın yanı sıra, çok fazla şeker diyabet, kalp hastalığı ve obezite geliştirme riskini de artırabilir. Ortalama bir Amerikalı yılda 152 kilo şeker ya da haftada yaklaşık üç kilo şeker tüketiyor. Günlük diyetin yaklaşık %16’sını oluşturur. Glikoz, bitkilerde ve meyvelerde doğal olarak bulunur ve vücut glikojeni parçaladıkça üretilir.

Fruktoz

Diyette bulunan iki ana şeker glikoz ve fruktozdur. Her ikisi de esasen eşit miktarda şekerdir. Şeker kamışı ve pancar her ikisinin de ana kaynaklarıdır. Her ikisi de vücutta enerji üretmek için kullanılır. Vücut önce glikoz kullanır ve fazla olan fruktoz yağa dönüştürülür. Örneğin yüksek fruktozlu mısır şurubu %55 fruktoz ve %45 glikoz içerir.

Glikoz tükettiğinizde, vücudunuz önce onu kullanacak ve daha sonra karaciğerinizde depolayacaktır. Buna karşılık, sakaroz karaciğerinizde depolanacaktır. Bu nedenle, 50 g glikozunuz varsa, muhtemelen fruktozu kullanmak yerine karaciğere yönlendiriyorsunuzdur. Ancak bu, onu tamamen yemeyi bırakmanız gerektiği anlamına gelmez. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin en iyi yolu, her iki şeker türünü de içeren birini seçmektir.

Glikoz yerine fruktozu seçtiğinizde, insülin sinyal sürecinin çoğunu atladığını bilmelisiniz. Bu, vücudun fruktozu kullanmasını zorlaştırır. Bu nedenle, karbonhidrat alımınızı vücudunuzun kullanma yeteneği ile eşleştirmelisiniz.

Aralarındaki Farklar

Sükroz, insan vücudunda kolayca sindirilen bir monosakkarittir. Diğer şekerlerin aksine midede parçalanması gerekmez. Doğrudan ince bağırsaktan kan dolaşımına girer ve hücrelere gider. Bu şeker türü, kan şekerini diğer şekerlerden daha hızlı yükseltir ve insülin salınımını uyarır.

Glikoz doğal olarak oluşan bir karbonhidrattır. Bal ve şeker pancarı da dahil olmak üzere birçok gıdada bulunur. Glikoz vücutta tercih edilen karbonhidrat enerjisi kaynağıdır. Hem glikoz hem de fruktoz monosakkaritlerdir. Ancak vücut tarafından farklı şekillerde işlenirler.

Sükroza ek olarak, glikoz ve fruktoz doğal olarak oluşan şekerlerdir. Bu tür şekerler HFCS kadar yaygın değildir, ancak bileşim ve etki bakımından benzerdirler.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir