Çocuklar doğduktan sonra bebeklik, Okul öncesi, Okul çağı ve ergenlik üzere evrelerden geçer. Aileleri de çocukların bu gelişim süreçleriyle temaslı olarak tanımlamak mümkündür. Laf gelimi, çocukları okula giden bir aile için ”Okul çağında aile” tanımlaması yapılabilir. Bu tanımlama bize, ailelerin belirli devirlerde öncelik verdikleri hususları başka bir kategoride ele alabilme fırsatı verir. Böylelikle o evredeki öncelikli sıkıntıları ve onlara yönelik tahlil yollarını Baş karışıklığı yaşamadan anlayabilir ve çözebiliriz.
Bu çerçevede ailelerin Ömür evrelerini şu biçimde ayırabiliriz.
Bebek aile
Bu durum gebelikle başlar, çocuğun 5 yaşına gelmesine dek sürer. Bilhassa annenin ilgisi bebeğe yöneldiğinden erkek kendini ihmal edilmiş hisseder, bayan da çocuğun kendisini konuta bağladığını ve kocasının gözünün dışarıda olabileceğini düşünür. Anne, baba ve çocuktan oluşan bu aile üçgeninde duygusal dengeyi sürdürmek ve çocuğun gelişimi için Gerekli ortamı sağlamak için eşlerin birbirlerine karşı empatik davranmaları gerekmektedir.
Okul öncesi devirde aile
Çocuğun okula başlayacağı devirdir. Bu devirde aile çocuğun gelişimi ile ilgilidir. Çocuğun gelişmesinde ailenin öbür bireylerinin problemlerle gayret ederken gösterdiği reaksiyonlar aile içindeki irtibatı tesirler.
Okul çağında aile
Çocuğun okula başlamasından ergenlik periyoduna kadar sürer. Çocuk okula sarfiyat, Ebeveyn ise çalışmaya dönerek mesken bayanı sendromundan kurtulabilir. alaka alanları farklılaştığından aile tertibini korumak zorlaşır. Çift Aleni ve dürüst davranır, Sıkıntı tahlilinde kaçamak yollara başvurmadan sıkıntıya odaklanırsa, evlilik daha sağlamlaşır.
Erişkin aile
Bu Devre gecin aileden kopuşunu içerir. Bu kopuş birebir vakitte yeni bir başlangıçtır. Çiftin hayatında, çocukların aileden ayrılmasıyla bir yalnızlık baş gösterir. Erkekte cinsel Dilek azalması, bayanda fizikî düşünceler ve hormonal sorunlar baş gösterir. Bu devirde eşler yeni İlgi alanlarına ve arayışlara yönelebilirler.
Yorum Yok